Гастрономічний тур Києвом: равликова ферма і висока кухня вдома. Ми познайомимо вас з вирощування равликів та побачити найдорожчу у світі ікру. На турі ви дізнаєтеся усе про цих молюсків, спробуєте цей гастрономічний делікатес. Тут ми розкажемо як їх приготувати у домашніх умовах. Приготування равликів, заняття досить легке, важливо знати тонкощі процесу, про це і розкажемо у статті. Равликові делікатеси відомі у світі, хоча для нас, українців ці страви не зовсім звичайні, але це не робить їх менш поживними та витонченими.

Розведення равликів

На турі равликовою фермою все детально розкажуть, але ми вже зараз познайомимо вас з цими гастрономічним дивом. Перше, важливо зрозуміти, яких равликів можна їсти, оскільки є такі види: ахатини та гелікси. Ахатини поширенні у Африці та деяких районах Південної Азії, а ахатини їх називають ще бургундськими равликами, вони походять із Центральної й Південно-Східної Європи. Всупереч віддаленості їх дому від України, тут вони себе чудово почувають на наших широтах. Під час туру ви можете зробити фото з равликом, і це фото надовго буде гріти вам душу, наскільки вони милі…

Екскурсія на равликову ферму

По перше Равлики – це безхребетні, тварини з м’якотілим тілом. Головним компонентом м`яса равлика є цінний високоякісний і легкозасвоюваний білок (який містить незамінну і дуже цінну амінокислоту – холін). Вміст білка значно більший, ніж у курячому яйці. Як і решта наземних черевоногих молюсків, равлики гермафродити. Отже, від будь-якої пари буде потомство. які належати до класу черевоногі, або Гастроподи (Gastropoda).

Вони проживають по всій земній кулі та можуть адаптуватися до будь-якого середовища і не вимагають багато їжі, але їм потрібні комфортні умови:

  • тримати треба в добре провітрюваному приміщенні;
  • ідеальна температура — 20 до 23 градуси;
  • тераріум равликів треба регулярно чистити;
  • у загоні має бути поживний зволожений ґрунт з високим вмістом мінералу кальцію;
  • для спаровування двох особин треба помістити в окремий контейнер, до речі цей процес може бути безперервним до 4 годин.

Корисні властивості

Якщо ви маєте сумнів наскільки це корисно та смачно то повірте, равлики дуже смачні хоча і дуже незвичні. Наприклад виноградний равлик має просто купу корисних речовин, коли природа цього вигадала добре постаралася. М’ясо містить вітаміни: A, B1, B2 та інші представники групи, E, K, PP; мікро- й макроелементи: залізо, цинк, магній, калій, фосфор. Вони багаті на кальцій, тому рекомендовані при вагітності, дітям і людям з хворобами опорно-рухового апарату. Уживаючи равликів, ви зміцнюєте нервову систему, здійснюєте профілактику хвороб шлунка й посилюєте лібідо. Ці молюски — потужний афродизіак, для дієтичного харчування м’ясо равликів, те що треба! Калорійність — 90 ккал на 100 г. У продукті немає холестерину, але багато амінокислот. Він просто засвоюється й не дозволяє жирам відкладатися.

Равликова ікра

Равликова ікра – найдорожча у світі, ексклюзивний і низькокалорійний продукт. Вона містить набагато більше вітамінів та мікроелементів, ніж будь-яка інша ікра, а високий вміст йоду робить її надзвичайно корисною. Процес збору ікри є дуже клопітким та затратним, що впливає на її високу вартість. До відкладання яєць минає від 2 до 8 тижнів. Для гастрономічного дива молюски стають придатними для приготування через 1,5 року.

Екскурсія на равликову ферму

Як приготувати равликів вдома

Страви з виноградного равлика готують ще з часів Римської імперії. Тому сьогодні ви можете знайти найрізноманітніші рецепти –  печені, супи, смажені або фаршировані равлики. Але який би ви не обрали вид приготування цього делікатесі, спочатку їх потрібно:

  • помити черепашки,
  • скласти у відро, щільно закрити кришкою,
  •  наступного дня помити знову, сполосніть посудину,
  • повторюйте протягом 2-3 днів,

Екскурсія на равликову ферму

Немає докладної інструкції, як правильно приготувати виноградного равлика — багато хто використовує щойно зібрані. Але почекавши декілька днів, ви одержите ніжне м’ясо з витонченим смаком і ароматом. Наступний етап — варіння.  Одні кулінари рекомендують викласти черепашки на сіль, щоб вони випустили слиз, а відтак прокип’ятити з оцтом. Інші — варити в підсоленій воді. Після цього дістаньте м’ясо пінцетом або виделкою й відокремте їстівну частину — ніжки. З них і готуємо смакоту.

Екскурсія на равликову ферму

Класична страва з равликів — фаршировані равлики по-бургундському. Її вважають найпростішою і, відповідно, такою, що підходить для готування вдома.

Покроковий рецепт:

  •  Візьміть 50 молюсків, дістаньте м’ясо й відокремте ноги.
  •  Прокип’ятіть черепашки, можна в соді, і висушіть їх.
  •  Змішайте по 15 г подрібненого часнику, цибулі-шалоту й петрушки, сіль та перець — до смаку.
  • Відтак додайте цю суміш у 200 г розм’якшеного вершкового масла.
  • У кожну черепашку покладіть м’ясо й додайте масляно-пряний мікс.
  • Посипте панірувальними сухарями.
  • Поставте в духовку, розігріту до 200 градусів, на сім хвилин.
  • Як наслідок ваших кулінарних старань ви дістанете соковиті виноградні равлики, гідні найкращих ресторанів.

Екскурсія на равликову ферму

Ще один простий варіант:

  • Змішайте 2 столові ложки гірчиці, 3 столові ложки оцту й 100 г оливкової олії.
  • Посоліть і поперчіть до смаку.
  • Додайте в цю масу 15 г дрібно посіченої петрушки.
  • Викладіть проварені й очищені равлики на листя салату.
  • Полийте приготованим соусом з гірчичним.

Екскурсія на равликову ферму

Вуаля! — вишукана їжа на столі! Підкреслити особливий смак допоможе сухе біле вино. Наприклад, шардоне або совіньйон блан. Дехто вважає, що садові равлики більше підходять для кулінарних експериментів удома. Але які б ви не взяли, успіх гарантовано. Бо страви з равликів-ахатин готують так само: підготували, проварили та створили диво власноруч.

Тепер ви усе знаєте, а отже, готові створити свою равликову ферму й показати кулінарний клас. Тож умикайте Едіт Піаф, надягайте ковпак і творіть диво, дивуючи себе, рідних та друзів.

Джерело

Джерело